Contact opnemen?085 06 06 069

Vervoeren en dumpen van drugsafval leidt tot celstraf

04/08/2015

Een 25-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 23.000 euro betalen. De man heeft zich schuldig gemaakt aan het vervoeren van grote hoeveelheden gevaarlijke afvalstoffen, die afkomstig waren van de productie van verdovende middelen.

Onbevoegd en onzorgvuldig
De strafbare feiten hebben plaatsgevonden in de periode van 1 maart tot en met 22 mei 2014 in onder andere het Groningse Roden en het Gelderse Heerde. Een medeverdachte heeft de man benaderd voor een rit op een moment dat hij in een café zat. De man is vervolgens naar de medeverdachte toegegaan en heeft daar de sleutels van de vrachtwagen in ontvangst genomen. Tijdens het vervoer heeft de man hij enkele jerrycans verloren en daarbij hebben voorbijgangers (kortdurende) gezondheidsklachten opgelopen. De man heeft de vrachtwagen vooraf niet gecontroleerd en de lading ook niet goed vastgezet. Daarnaast is hij onzorgvuldig geweest met het afvoeren van de (chemische) afvalstoffen in Heerde. Dit kwam aan het licht naar aanleiding van een op 16 mei 2014 geconstateerde vissterfte in de Zuidelijke Heerderbeek. Na onderzoek zijn de man en medeverachte op 22 mei 2014 aangehouden.

Milieuregelgeving
De man heeft zich volgens de rechtbank niet gehouden aan de milieuregelgeving. Dat heeft er toe geleid dat er afvalstoffen uit een aanhanger zijn gevallen en op de weg zijn terechtgekomen, waardoor voorbijgangers gezondheidsklachten hebben opgelopen. Volgens de rechtbank mag de man van geluk spreken dat de schade is beperkt tot het uit de aanhanger vallen van deze jerrycans en deze gezondheidsklachten. Omdat de man de afvalstoffen niet op een nette manier heeft afgevoerd, is er een grote kans op milieuschade. Ook is er een hoge kostenpost voor de samenleving ontstaan; de afvalstoffen moeten alsnog zorgvuldig worden verwijderd en afgevoerd.

Bepaling strafmaat
Bij de bepaling van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat er sprake is van het vervoer van grote hoeveelheden drugsafval, dat de man niet beschikt over het vereiste rijbewijs of certificaten voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en dat hij bij het incident in Roden de vrachtwagen heeft bestuurd nadat hij – zoals hij zelf heeft verklaard – alcohol had gedronken. Tot slot heeft hij niet gecontroleerd wat hij vervoerde en hoe dat was geladen op de vrachtwagen. Volgens de rechtbank was de rol van de 25-jarige man kleiner dan die van de medeverdachte. Ook heeft de rechtbank op basis van artikel 63 van het Wetboek van Strafrecht rekening gehouden met de straf die de man op 2 juni 2015 door de rechtbank Noord-Nederland is opgelegd.

(bron: rechtspraak.nl)

Gerelateerde berichten

28mrt

WSNP afgewezen, tussentijds beëindigd of geen schone lei?

Wat kunnen wij voor u betekenen? Diekstra Van der Laan Advocaten kan u van dienst …

Lees bericht
22okt

Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor poging tot doodslag en brandstichting Uden

In hoger beroep is een 31-jarige man uit Oss veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor …

Lees bericht
20okt

Gevangenisstraf voor inkopen en uitgeven vals geld

​Een 25-jarige man uit Denekamp moet voor het bezitten en uitgeven van vals geld 9 …

Lees bericht
 • Home
 • Over ons
 • Rechtsgebieden
 • Onze advocaten
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer