Contact opnemen?085 06 06 069

Straffen voor uitbuiting Chinese kok

19/03/2013

Vijf personen van Chinese afkomst zijn veroordeeld voor het uitbuiten van een – eveneens – Chinese kok. Alle daders krijgen een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, twee van hen daarnaast ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Bovendien krijgen alle vijf daders werkstraffen, variërend van 120 tot 240 uur. Zij moeten de kok ook een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald.

De Chinese kok kwam eind 2007 na bemiddeling van een Chinees uitzendbureau naar Nederland om in een restaurant in Arnhem te werken. Daar moest hij voor drie van de verdachten lange dagen hard werken zonder behoorlijk te worden betaald. De restauranthouders eigenden zich het salaris, dat via het uitzendbureau aan hem werd overgemaakt, toe door zijn bankpas af te pakken en met behulp van zijn pincode zijn rekening leeg te halen. De kok kon door geldgebrek en zijn onbekendheid met de taal en het land geen kant op.

Erbarmelijke omstandigheden

Na een half jaar werd de kok naar Amsterdam overgeplaatst, waar de twee andere verdachten hem in hun restaurants lieten werken. In Amsterdam moest hij ook nog het grootste deel van de tijd onder erbarmelijke omstandigheden in een opslagruimte onder het restaurant verblijven, zonder ventilatie en met een vriezer naast zijn slaapplek. Ook daar werd het grootste deel van zijn salaris met behulp van zijn bankpas van hem afgepakt. Verder hielden de eigenaren van het restaurant zijn verblijfspapieren bij zich. Toen de kok zich na ruim een jaar met hulp van vrienden bij de politie meldde, was hij ernstig verzwakt.

Geen seksuele uitbuiting

De rechtbank verwijt de restauranthouders dat zij van de kwetsbare positie van de Chinese kok misbruik hebben gemaakt en hem hebben uitgebuit. Zij komt tot lagere straffen dan geëist, omdat zij de uitbuiting van de kok, anders dan de officier van justitie, niet met seksuele uitbuiting gelijkstelt. Hier was geen sprake van inbreuken op de lichamelijke integriteit, zoals bij prostituees.

(bron: rechtspraak)

Gerelateerde berichten

02mei

Strafbeschikking ontvangen? Dien verzet in binnen twee weken!

Direct verzet instellen tegen een strafbeschikking? Ga naar: Advocaten in Strafzaken (link). Het OM kan …

Lees bericht
22okt

Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor poging tot doodslag en brandstichting Uden

In hoger beroep is een 31-jarige man uit Oss veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor …

Lees bericht
20okt

Gevangenisstraf voor inkopen en uitgeven vals geld

​Een 25-jarige man uit Denekamp moet voor het bezitten en uitgeven van vals geld 9 …

Lees bericht
 • Home
 • Over ons
 • Rechtsgebieden
 • Onze advocaten
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer