Contact opnemen?085 06 06 069

Schiettraining voor nieuwe poule van topadvocaten politie

06/08/2015

De Nationale Politie gaat een poule samenstellen van zo’n 25 topadvocaten die schietende agenten moeten gaan verdedigen in de rechtszaal. Dat zegt korpschef Gerard Bouman in het AD. De advocaten gaan meelopen met agenten en ook krijgen ze schiettraining.

“Ik wil dat ze snappen wat het is om te schieten, wat het is om in een split second te moeten beslissen”, zegt Bouman in de krant. Hij is niet tevreden over de juridische bijstand die agenten in het verleden hebben gehad.

Mike Stok

Gisteren werden twee agenten veroordeeld voor een schietincident, maar ze kregen geen straf opgelegd. Een van de agenten schoot in 2013 in Rotterdam Mike Stok dood, de ander schoot ook maar miste. De rechter oordeelde dat er sprake was van putatief noodweer, of noodweer te goeder trouw.

Vorige maand kreeg een agent nog een celstraf van twee jaar opgelegd voor het neerschieten van een passagier in een vluchtauto. Volgens Bouman wijst het vonnis in die zaak erop dat de advocaat in deze zaak “steken heeft laten vallen”. De veroordeelde agent zal in hoger beroep waarschijnlijk worden bijgestaan door een gespecialiseerde politieadvocaat.

“Ik wil de garantie dat alleen de allerbeste advocaten mijn mensen verdedigen”, zegt Bouman. “En natuurlijk kijken we ook kritisch naar onszelf als er iets mis is gegaan.”

Gisteren na de uitspraak in de zaak-Stok pleitte Bouman ervoor het strafrecht aan te passen. Hij stelde dat agenten juridisch anders moeten worden beoordeeld dan burgers. Ze moeten niet vervolgd worden voor “een gewoon misdrijf” zoals (poging tot) doodslag of mishandeling, aldus Bouman.

(bron: rechtspraak.nl)

Gerelateerde berichten

28mrt

WSNP afgewezen, tussentijds beëindigd of geen schone lei?

Wat kunnen wij voor u betekenen? Diekstra Van der Laan Advocaten kan u van dienst …

Lees bericht
22okt

Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor poging tot doodslag en brandstichting Uden

In hoger beroep is een 31-jarige man uit Oss veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor …

Lees bericht
20okt

Gevangenisstraf voor inkopen en uitgeven vals geld

​Een 25-jarige man uit Denekamp moet voor het bezitten en uitgeven van vals geld 9 …

Lees bericht
 • Home
 • Over ons
 • Rechtsgebieden
 • Onze advocaten
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer