Contact opnemen?085 06 06 069

Rechtbank vernietigt boete voor tewerkstelling Roemenen

29/07/2015

Op vrijdag 24 juli 2015 heeft de bestuursrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, uitspraak gedaan in de zaak tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een particulier uit Roosendaal. De particulier had door het ministerie een boete opgelegd gekregen omdat hij niet beschikte over een tewerkstellingsvergunning voor 2 Roemeense werknemers die zijn huis schilderden. De rechtbank stelt dat de minister niet bevoegd was om een boete op te leggen.

Schilderen

De man liet in de zomer van 2013 zijn huis schilderen door, onder meer, 2 Roemeense werknemers. Voor Roemeense werknemers in Nederland werd tot 1 januari 2014 een tewerkstellingsvergunning geëist, waarover deze man niet beschikte. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legde daarom een boete op van 9.000 euro.

Vergunning

Na aanvraag van een werkgever en de betrokken werknemer, wordt een tewerkstellingsvergunning verleend aan een buitenlandse werknemer. De werknemer kan dan voor een bepaalde periode legaal werken in Nederland.

Boete vernietigd

De rechtbank oordeelt dat de eis van de vergunning in strijd is met een bepaling uit bijlage VII bij het Toetredingsverdrag van Roemenië tot de Europese Unie. In die bepaling staat dat Roemenen voorrang dienen te hebben boven onderdanen van een derde land. Door een verdrag tussen Nederland en Japan, waarbij aan onderdanen van dat land vrije toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt werd geboden, was van voorrang voor Roemenen geen sprake. De minister was daarom niet bevoegd om een boete op te leggen en de rechtbank heeft de boete vernietigd.

(bron: rechtspraak)

Gerelateerde berichten

28mrt

WSNP afgewezen, tussentijds beëindigd of geen schone lei?

Wat kunnen wij voor u betekenen? Diekstra Van der Laan Advocaten kan u van dienst …

Lees bericht
22okt

Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor poging tot doodslag en brandstichting Uden

In hoger beroep is een 31-jarige man uit Oss veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor …

Lees bericht
20okt

Gevangenisstraf voor inkopen en uitgeven vals geld

​Een 25-jarige man uit Denekamp moet voor het bezitten en uitgeven van vals geld 9 …

Lees bericht
 • Home
 • Over ons
 • Rechtsgebieden
 • Onze advocaten
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer