Contact opnemen?085 06 06 069

Geen tegenprestatie meer nodig voor krijgen bijstand

05/08/2015

Mensen in de bijstand hoeven mogelijk geen tegenprestatie meer te leveren. Enkele gemeenten, waaronder Utrecht en Tilburg, gaan experimenteren met een basisinkomen voor inwoners die nu in de bijstand zitten. De huidige bijstandsregels falen, zeggen ze in het Financieele Dagblad.

Van mensen in de bijstand wordt nu een tegenprestatie verwacht. “Maar het voor deze doelgroep broodnodige maatwerk is niet mogelijk en wij als gemeente zijn behoorlijk druk met de handhaving. Dat kan wellicht beter”, zegt een projectleider van de gemeente Utrecht. “Het ultieme doel is niet een basisinkomen in te voeren, maar de erg bureaucratische regels in de bijstand te vereenvoudigen.”

Drie groepen

Als staatssecretaris Klijnsma toestemming geeft voor het experiment, gaat de gemeente Utrecht alle bijstandsgerechtigden vragen om eraan mee te werken. Mensen worden dan ingedeeld in drie groepen: voor een groep blijft het strenge regime met de sollicitatieplicht gelden, een andere groep krijgt bonussen als werk wordt gevonden en mensen in de derde groep mogen het basisinkomen houden als ze een baan krijgen. “We zijn benieuwd wat er gebeurt. Gaan ze meer of minder werken, of vrijwilligerswerk doen?”, zegt de Utrechtse projectleider.

Nerveus

De gemeente Tilburg wil ook gaan experimenteren met de bijstand. “Wat doet het met mensen als ze in plaats van het vingertje van de sociale dienst te krijgen, zelf een plan mogen maken en als je hun zorgen over alle controles en sancties wegneemt?”, zegt een ambtenaar in het Financieele Dagblad. “Nu word je gekort op je uitkering als je een vinkje verkeerd zet. Dat maakt nerveus.”

Ook steden als Groningen, Maastricht, Enschede, Gouda, Nijmegen en Wageningen denken erover om de bijstand te hervormen.

(bron: NOS.nl)

Gerelateerde berichten

28mrt

WSNP afgewezen, tussentijds beëindigd of geen schone lei?

Wat kunnen wij voor u betekenen? Diekstra Van der Laan Advocaten kan u van dienst …

Lees bericht
22okt

Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor poging tot doodslag en brandstichting Uden

In hoger beroep is een 31-jarige man uit Oss veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor …

Lees bericht
20okt

Gevangenisstraf voor inkopen en uitgeven vals geld

​Een 25-jarige man uit Denekamp moet voor het bezitten en uitgeven van vals geld 9 …

Lees bericht
 • Home
 • Over ons
 • Rechtsgebieden
 • Onze advocaten
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer