Contact opnemen?085 06 06 069

Alle bezwaarmakers tunnel A12-De Klomp moeten boete betalen

01/09/2015

De kantonrechter behandelde op vrijdag 28 augustus 2015 36 zaken van mensen die door de tunnel aan de Veenendaalse Weg te De Klomp zouden zijn gereden. Die tunnel is afgesloten voor motorrijtuigen en toch door de tunnel rijden levert een boete op van 90 euro. In alle 36 zaken gaf de kantonrechter de bezwaarmakers ongelijk. Zij moeten de boete die zij hadden gekregen, doordat zij de afsluiting negeerden, betalen. De tunnel is sinds eind 2012 taboe voor motorvoertuigen en vele bestuurders van deze voertuigen negeerden de afsluiting.

Bezwaren
In vrijwel alle gevallen gaven de bezwaarmakers aan per ongeluk de afsluiting te hebben genegeerd. De bezwaarmakers voerden diverse redenen aan waarom zij toch van de tunnel gebruik maakten. De meest voorkomende bezwaren waren:
– Borden niet gezien;
– Borden waren onduidelijk;
– Borden wel gezien, maar geen mogelijkheid om te draaien;
– Borden wel gezien en gedraaid, maar toch nog geflitst;
– Navigatie gaf aan dat de route door de tunnel ging.

Beoordeling
De kantonrechter stelt in dit soort zaken eerst vast of inderdaad door de tunnel is gereden. Zo ja, dan betekent dat dat een overtreding is begaan en dat de boete in beginsel terecht is opgelegd. Of die overtreding per ongeluk of met opzet is begaan, maakt daarbij niet uit. Vervolgens bekijkt de kantonrechter of er sprake is van zulke bijzondere omstandigheden dat het bedrag van de boete gematigd zou moeten worden. Van zulke bijzondere omstandigheden is in het recht niet snel sprake. Ook in de gevallen die op 28 augustus 2015 op zitting zijn behandeld zijn deze bijzondere omstandigheden niet aangenomen.
De kantonrechter heeft naar aanleiding van alle bezwaren veel foto’s (van verschillende tijdsperioden) bekeken van de situatie ter plaatste en heeft geoordeeld dat de situatie na 5 april 2013 voor het verkeer voldoende duidelijk moet zijn geweest. Er zijn toen grote tekstkarren geplaatst waarop het verbod om door te rijden stond vermeld. Aansluitend zijn grotere, fluorescerende verbodsborden naast de tunnel geplaatst en zijn eerder op de route borden met een vooraankondiging geplaatst. Omdat voldoende duidelijkheid bestond na 5 april 2013 betekent dat dat er geen aanleiding was om de boete te matigen.

Bebording aangepast
Voor de kantonrechter was dit de vierde, zgn. Mulder-zitting, waarin bestuurders bezwaar maakten tegen hun boete. Omwonenden vinden de afsluiting onterecht en hebben daar grote moeite mee. De gemeente heeft de afsluiting via bord, zgn. art 2.12 bord van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) (zie illustratie) aangegeven. In de loop van de tijd heeft de gemeente de bebording steeds nadrukkelijker aan de verkeersdeelnemers duidelijk gemaakt, toch blijkt een grote groep motorvoertuigenbestuurders toch nog door de tunnel te rijden.

Hoger beroep
In eerdere zaken die al door de kantonrechter zijn beoordeeld, is hoger beroep ingesteld. Inmiddels is er een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2015:6055) waarin ook is bepaald dat vanaf april 2013 het voor weggebruikers voldoende duidelijk moest zijn dat motorvoertuigen niet door de tunnel mochten rijden.

(bron: rechtspraak)

Gerelateerde berichten

28mrt

WSNP afgewezen, tussentijds beëindigd of geen schone lei?

Wat kunnen wij voor u betekenen? Diekstra Van der Laan Advocaten kan u van dienst …

Lees bericht
22okt

Ook in hoger beroep 10 jaar cel voor poging tot doodslag en brandstichting Uden

In hoger beroep is een 31-jarige man uit Oss veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor …

Lees bericht
20okt

Gevangenisstraf voor inkopen en uitgeven vals geld

​Een 25-jarige man uit Denekamp moet voor het bezitten en uitgeven van vals geld 9 …

Lees bericht
 • Home
 • Over ons
 • Rechtsgebieden
 • Onze advocaten
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 085 06 06 069!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer